Normal_colleagues-at-modern-office-contemplating-2023-11-27-05-07-08-utc

Het MBO (Middelbaar Beroeps Onderwijs) heeft een groot aanbod aan opleidingen. De bekende MBO-opleidingen zijn bijvoorbeeld verpleegkunde, ICT en techniek. Deze opleidingen worden door veel leerlingen gevolgd en afgerond. Tijdens de opleiding worden ze klaargestoomd voor het werkveld en kunnen na de opleiding gelijk aan de slag. Toch zijn er in Nederland ook verschillende onbekende MBO-opleidingen. In deze tekst bespreken we de minder bekende opleidingen binnen het MBO in Nederland. 

MBO opleiding tot opticien 

De eerste van de onbekende MBO-opleidingen is de opticien opleiding. Tijdens de opleiding leren de studenten het aanmeten en verkopen van brillen en contactlenzen. Ze worden hierin gespecialiseerd. Vervolgens kunnen zij na de opleiding aan het werk en adviseren hierin de klant over de glazen en monturen, voeren reparaties aan brillen uit en meten de ogen van de klanten. De vraag naar oogzorg is groeiende waardoor de opleiding tot opticien goede kansen biedt op werk. 

Onbekende MBO-opleidingen: MBO huidtherapie

Veel mensen in de wereld hebben last van verschillende huidproblemen. Hierbij kun je denken aan acne, littekens, pigmentvlekken of andere soorten uitslag en huidproblemen. Huidtherapeuten werken samen met dermatologen en plastisch chirurgen om patiënten de juiste behandeling te bieden. Tijdens de MBO-opleiding huidtherapie leer je alles over dit bijzondere en nog relatief onbekende vakgebied. Het is wel een zeer specialistisch vakgebied met een groeiende vraag naar specialisten. 

MBO watermanagement

Tegenwoordig zijn klimaatverandering en duurzaamheid belangrijke en veel besproken onderwerpen. Hierdoor is de opleiding watermanagement een stuk belangrijker geworden. Tijdens de opleiding worden studenten opgeleid tot het beheren van waterbronnen, waterzuivering en het opstellen van waterbeheerplannen. Dit werk is belangrijk voor zowel stedelijk als landelijk gebied. Het biedt werkmogelijkheden binnen overheidsinstanties, waterschappen en milieu bureaus. Een van de onbekende MBO-opleidingen, genaamd watermanagement, kan erg belangrijk worden in de toekomst. 

MBO uurwerktechniek

Een andere van de onbekende MBO-opleidingen, maar zeer interessante opleiding, is de opleiding uurwerktechniek. Tijdens de opleiding worden leerlingen opgeleid tot horlogemakers. Dit vakgebied vereist wel precisiewerk en technische vaardigheden. Veel mensen dragen horloges, toch is dit vak een niche markt maar zijn horlogemakers wel zeer gewild. 

MBO Forensisch onderzoek

De opleiding forensisch onderzoek is voor studenten die interesse hebben in het oplossen van misdaad door middel van wetenschappelijke technieken. Tijdens de opleiding krijgen studenten vakken zoals criminologie, biologie, recht en chemie. De theorie die je tijdens deze vakken leert moet je later gebruiken in het werkveld. Vaak kun je na de studie aan de slag bij de politie, justitie of particuliere onderzoeksbureaus. 

Onbekende MBO-opleidingen jachtbouw

Een andere onbekende MBO-opleiding is de opleiding jachtbouw. De naam spreekt redelijk voor zich. Tijdens de opleiding leer je alles over het ontwerpen, bouwen en onderhouden van jachten en boten. Je leert over constructietechnieken, bouwmaterialen, interieurs van schepen en nog veel meer. Deze opleiding biedt veel kansen in de maritieme sector, zowel in het binnenland als in het buitenland. Daarnaast is het een zeer gespecialiseerde opleiding. 

Lees meer over het mbo

Wil je meer weten over het MBO en al het laatste nieuws volgen? Bezoek dan eens de MBO pagina van de Nationale Onderwijsgids. Hier lees je alles over het MBO, van nieuws tot vacatures.