Week 8: Alert zijn op meisjesbesnijdenis, Februaristaking en geen herkansing

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Minister Wiersma stuurt brief naar scholen om alert te zijn op meisjesbesnijdenis 

Alle scholen in Nederland zijn door het ministerie van Onderwijs in een nieuwsbrief opgeroepen om alert te zijn op meisjesbesnijdenis. Meer meisjes lopen nu, met de voorjaarsvakantie voor de deur, risico dat ze naar een land moeten afreizen om besneden te worden.

Dinsdag: Intensive Care, Bescherming en Onderwijs voorkomt doorplaatsing kwetsbare meisjes

Door eerder intensieve hulp te bieden aan kwetsbare meisjes in de open jeugdzorg kan doorplaatsing naar de gesloten jeugdzorg voorkomen worden. Kleinschalig wonen biedt voor jonge meisjes die kwetsbaar zijn namelijk onvoldoende bescherming, daarom is er door Fier, Levvel en Sterk Huis een alternatief ontwikkeld: Intensive care, Bescherming en Onderwijs. Een kleinschalige voorziening met hoge personeelsbezetting. 

Woensdag: Amsterdamse middelbare scholen krijgen nieuwe lessen over Februaristaking

Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 heeft nieuwe lessen ontworpen voor middelbare scholen over de Februaristaking. De lessen worden deze week getest, op onder andere het Cartesius Lyceum in Amsterdam, voordat ze volgende week voor alle Nederlandse middelbare scholen beschikbaar zijn. Aankomende zaterdag is het 82 jaar geleden dat de Februaristaking uitbrak.

Donderdag: Onderwijsminister Wiersma gaat niet mee in examenwens LAKS

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) laten weten dat er geen extra herkansing komt voor het centraal examen van dit jaar. Ook worden de eindexamens niet over twee tijdvakken verspreid.

Vrijdag: Yes Day op Walcherse bso's om kinderparticipatie te bevorderen

Op elf bso’s van Kinderopvang Walcheren waren kinderen gisteren de baas over de pedagogisch medewerkers. Op alle vragen die de kinderen stelden, moesten ze ‘ja’ antwoorden. Deze zogenoemde Yes Day moet kinderparticipatie bevorderen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk