Minister Wiersma stuurt brief naar scholen om alert te zijn op meisjesbesnijdenis

Alle scholen in Nederland zijn door het ministerie van Onderwijs in een nieuwsbrief opgeroepen om alert te zijn op meisjesbesnijdenis. Meer meisjes lopen nu, met de voorjaarsvakantie voor de deur, risico dat ze naar een land moeten afreizen om besneden te worden. Dat meldt RTL Nieuws.

In Nederland mogen meisjes niet besneden worden. Daarom wijken meisjes, onder druk van hun familie, uit naar het buitenland. Dat is vaak het geboorteland van hun ouders.

Traditie

“Het is een traditie die hardnekkig is en vooral vrouwen aan elkaar doorgeven. Een traditie, die hoe gek het ook klinkt, moeders of tantes met goede bedoelingen voor hun dochters doen. Voor een betere toekomst”, aldus de Koerdisch-Iraakse Dilsoz Amin. “In sommige culturen geloven ze ook dat een besnijdenis ziektes tegen kan gaan, zoals baarmoederhalskanker. “

Alertheid 

Minister Dennis Wiersma ziet een grote rol voor de scholen om de meisjesbesnijdenis tegen te gaan. Deze week stuurt hij een brief naar alle basis- en middelbare scholen. Daarin roept hij de leraren op om alert te zijn. Ook moeten leraren signalen herkennen, zoals bijvoorbeeld vreemd gedrag van een meisje of plotselinge afwezigheid.

Aangifte doen

Minister Wiersma vindt ook dat scholen gevallen van meisjesbesnijdenis moeten melden en als het even kan aangifte doen. Instanties als de GGD en Veilig Thuis kunnen scholen daarbij helpen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk