Mbo-straten nu officieel open in Oss en 's-Hertogenbosch

Op donderdag 24 maart 2022 om 8.00 uur stonden studenten en docenten van het nieuwe Koning Willem I College klaar om twee mbo-straten in de regio te lanceren. Mede dankzij het heerlijke lenteweer had iedereen er zin in. Op De Heuvel in Oss en het Leonardo da Vinciplein in ’s-Hertogenbosch lieten studenten met trots zien waarvoor zij zijn opgeleid en wat hun talenten zijn. In Oss onthulden Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Kees van Geffen het mbo-straatnaambordje en in ’s-Hertogenbosch deden dit mbo-ambassadeurs van Dit is mbo en wethouder Ufuk Kâhya. Dat meldt het Koning Willem I College. 

De Heuvel in Oss en het Leonardo da Vinciplein in ’s-Hertogenbosch waren tussen 09.00 uur en 13.00 uur het decor van allerlei demonstraties en bezienswaardigheden van mbo-opleidingen. Van laboratoriumtechniek proefjes tot een robotdemonstratie, van verband aanleggen door assistenten gezondheidszorg tot het programmeren van micro-bits. Uit de foodtruck trakteerden horecastudenten op heerlijke pompoensoep en lekkers van de barbecue. Studenten Sport gaven een demonstratie van een stevige work-out en namen fittesten af. Ook waren studenten Ondernemer aanwezig om hun kersverse onderneming te promoten en waren er vanuit diverse opleidingen quizzen om aan deel te nemen. Op deze manier maken veel mensen kennis met de diversiteit aan opleidingen en mogelijkheden van het mbo. Dat is niet alleen voor jongeren goed om te weten, ook volwassenen die willen bijscholen of een carrièreswitch willen maken, komen in aanraking met de opleidingen die mbo-scholen te bieden hebben.

'Denken met hun handen' 

Om 09.30 uur vond de feestelijke opening van de mbo-straat in Oss plaats. Wethouder Kees van Geffen en de voorzitter van de Raad van Bestuur van het nieuwe Koning Willem I College, Jos van Kessel, onthulden samen met Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel het straatnaambord. Wethouder Kees van Geffen vatte het mbo samen met de gevleugelde uitspraak: “Mbo’ers zijn mensen die denken met hun handen. Een van mijn kinderen was best teleurgesteld dat hij niet naar hbo kon, hij voelde zich minder. Jongen, zei ik; je denkt met je handen. Dat is een gave, die niet iedereen heeft. Kijk naar wat je wel kunt. Naar wat jouw talent is.”

Samengaan De Leijgraaf en Koning Willem I College 

Ook sprak Van Geffen zijn vertrouwen uit over het samengaan van De Leijgraaf en Koning Willem I College. “Ik voel de intentie van het nieuwe Koning Willem I College om nog meer geworteld te zijn in Oss. Daarom geloof ik er ook in dat we hier een hele mooie excellente mbo-opleiding houden. Daarbij wil ik het Osse bedrijfsleven uitdagen om de verbinding te zoeken met het mbo. Dat is nodig voor onze regio.”

Mbo-straat 

Om 10.00 uur was het ook tijd om de mbo-straat op het Leonardo da Vinciplein feestelijk te openen. Wethouder Ufuk Kâhya en lid van de Raad van Bestuur van het nieuwe Koning Willem I College, Dominique Majoor, onthulden samen met drie mbo-ambassadeurs vanuit Dit is mbo het speciale ‘mbo-staat’-straatnaambordje. Wethouder Kâhya was erg enthousiast over het evenement en sprak zijn waardering uit over het mbo en het college: “Mbo-studenten zijn de gouden handen en hoofden die de groene economie van morgen draaiende gaan houden”. De opening werd afgesloten met een spetterend dansoptreden van studenten Entertainment & Events. De aanwezige mbo-ambassadeurs vanuit Dit is mbo hebben gedurende de hele ochtend opnames gemaakt voor een podcast en gingen daarvoor o.a. in gesprek met de wethouder en diverse studenten. 

Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel heeft zich bij haar verkiezing als doel gesteld om de kwaliteiten van opgeleide vakmensen aan heel Nederland te laten zien. “Een mbo-straat maakt het mbo zichtbaar. De horeca-ondernemingen, opticiens, kappers, bloemisten en winkeliers brengen elk winkelgebied in Nederland tot leven dankzij de inzet van mbo’ers die hier aan het werk zijn. Dat mag gezien worden! De meeste mensen weten niet dat er achter de gevels van al die winkels en ondernemingen mbo’ers werken die ervoor zorgen dat onze maatschappij blijft draaien. Met de mbo-straat wil ik als ambassadeur laten zien hoeveel invloed het mbo heeft op ons dagelijks leven. En ik hoop dat dit pas het begin is en dat volgend jaar iedere Nederlandse gemeente een mbo-straat opent samen met de scholen, studenten en leerbedrijven!” 

Dit is mbo 

Met de opening van de mbo-straten volgen Koning Willem I College en De Leijgraaf de eerste mbo-straat in Utrecht op die in 2021 door Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Klaas Verschuure het licht zag. De mbo-straat is een initiatief van Dit is mbo.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Koning Willem I College