Koning Willem I College opent mbo-straten in Oss en Den Bosch

Vanaf augustus gaan het Koning Willem I College en De Leijgraaf samen verder als één Koning Willem I College. Als voorproefje lanceren zij donderdag 24 maart 2022 twee mbo-straten in de regio. De Heuvel in Oss en het Leonardo da Vinciplein in ’s-Hertogenbosch worden omgetoverd tot mbo-straat met de onthulling van een speciaal straatnaambord. In Oss door Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Kees van Geffen, in ’s-Hertogenbosch door studenten en wethouder Ufuk Kâhya. Dat meldt het Koning Willem I College. 

Met de opening van de mbo-straten volgen Koning Willem I College en De Leijgraaf de eerste mbo-straat in Utrecht op die in 2021 door Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Klaas Verschuure het licht zag. In Hengelo, Rotterdam en Vlaardingen worden op 24 maart door andere roc’s mbo-straten geopend. De mbo-straat is een initiatief van Dit is mbo.

Diversiteit aan opleidingen 

Tussen 09.00 uur en 13.00 uur laten mbo-studenten op De Heuvel zien waarvoor zij zijn opgeleid en welke kwaliteiten zij in huis hebben. Zo doen onder andere studenten laboratoriumtechniek proefjes, is er een robotdemonstratie en wordt winkelend publiek door horecastudenten getrakteerd op lekkernijen uit de foodtruck. Op deze manier maken veel mensen kennis met de diversiteit aan opleidingen en mogelijkheden van het mbo. Dat is niet alleen voor jongeren goed om te weten, ook volwassenen die willen bijscholen of een carrièreswitch willen maken, komen in aanraking met de opleidingen die mbo-scholen te bieden hebben.

Goedemorgen Nederland 

Van 07.00 – 10.00 uur zal een verslaggever van Goedemorgen Nederland live-verslag doen op tv van de (opbouw van de) mbo-straat en in gesprek gaan met diverse studenten, wethouder Kees van Geffen en voorzitter van de Raad van Bestuur van het nieuwe Koning Willem I College, Jos van Kessel. Om 09.30 uur vindt de feestelijke opening van de mbo-straat plaats. 

De mbo-straat op het Leonardo da Vinciplein vindt ook plaats van 09.00 – 13.00 uur. Mbo-studenten van diverse opleidingen laten zien waarvoor zij opgeleid worden en welke kwaliteiten zij in huis hebben. Zo helpen o.a. studenten maatschappelijke zorg mensen met een hulpvraag, zijn er optredens van studenten Entertainment & Events en worden bezoekers door horecastudenten getrakteerd op lekkernijen van de barbecue.

Straatnaambord 

Om 10.00 uur vindt de feestelijke opening van de mbo-straat plaats. Wethouder Ufuk Kâhya zal, samen met enkele studenten, een speciaal straatnaambord onthullen. Een van de bestuurders van het Koning Willem I College zal ook aanwezig zijn. 

Mbo-straat 

Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel heeft bij haar verkiezing als doel gesteld om de kwaliteiten van opgeleide vakmensen aan heel Nederland te laten zien. “Een mbo-straat maakt het mbo zichtbaar. De horeca-ondernemingen, opticiens, kappers, bloemisten en winkeliers brengen elk winkelgebied in Nederland tot leven dankzij de inzet van mbo’ers die hier aan het werk zijn. Dat mag gezien worden! De meeste mensen weten niet dat er achter de gevels van al die winkels en ondernemingen mbo’ers werken die ervoor zorgen dat onze maatschappij blijft draaien. Met de mbo-straat wil ik als ambassadeur laten zien hoeveel invloed het mbo heeft op ons dagelijks leven. En ik hoop dat dit pas het begin is en dat volgend jaar iedere Nederlandse gemeente een mbo-straat opent samen met de scholen, studenten en leerbedrijven!” 

In 2021 had de Voorstraat in Utrecht de primeur door als eerste gemeente een mbo-straat te openen. Wethouder Klaas Verschuure en Louise Babel startten hiermee ook de plaatselijke campagne ‘mede mogelijk gemaakt door Utrechtse mbo’ers’. 

Door: Nationale Onderwijsgids