Week 20: scholen weer open, studenten missen inkomen & meer tijd voor diploma vso

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: basisscholen beginnen weer na acht weken thuisonderwijs enhHet kabinet investeert bijna 500 miljoen euro extra in het onderwijs. Er gaat 200 miljoen euro naar studenten om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten.

Maandag: Basisscholen beginnen weer na acht weken thuisonderwijs

Na bijna twee maanden thuis gaan veel kinderen maandag weer naar school. Het basisonderwijs kan worden opgestart, omdat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt. Het kabinet verwacht dat de scholen veilig open kunnen zonder grote gevolgen voor het aantal besmettingen.
 

Dinsdag: CPB: leenstelsel zorgt niet voor minder studenten, wel voor meer leningen

Havo- en vwo-scholieren kiezen nog net zo vaak voor een studie aan het hbo of de universiteit als voor de invoering van het leenstelsel (de Wet studievoorschot). Dit geldt voor alle groepen studenten, dus ongeacht het inkomen van de ouders. Gemiddeld zijn studenten meer extra geld gaan lenen dan ze door het wegvallen van de basisbeurs zijn kwijtgeraakt.
 

Woensdag: Studenten eisen financiële compensatie

Studenten luiden al bijna twee maanden de noodklok over het uitblijven van financiële steun voor hun inkomensverlies. Zij verloren sinds de coronacrisis gemiddeld zo'n 530 euro per maand aan inkomen: de helft van een gemiddeld studentenbudget. Na acties van LSVb en FNV Young & United sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich twee weken geleden uit over de noodzaak om snel met een oplossing voor studenten te komen. Maar Koolmees draalt. 
 

Donderdag: Vso-leerlingen krijgen meer tijd en ruimte om diploma te halen

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) wil examenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs meer tijd en ruimte geven om hun diploma te behalen. Hij wil ze nog een vierde herkansing bieden, en ze de rest van het jaar de tijd geven om hun schooljaar af te ronden. Ook wil hij ervoor zorgen dat leerlingen alvast aan hun vervolgopleiding kunnen beginnen "als ze nog niet helemaal klaar zijn", zei Slob woensdag in debat met de Tweede Kamer.
 

Vrijdag: Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor studenten en scholen in coronacrisis

Het kabinet investeert bijna 500 miljoen euro extra in het onderwijs. Er gaat 200 miljoen euro naar studenten om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Daarnaast investeert het kabinet 244 miljoen euro in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs om achterstanden in het onderwijs opgelopen door de coronacrisis in te halen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids