Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

ROC Top in Amsterdam-Noord heeft volgens het college van b en w geen structureel probleem. De onderwijsinstelling kwam afgelopen maand in het nieuws omdat bijna een hele klas van de opleiding bedrijfsadministratie drie keer op rij zakte voor het eindexamen. Dat meldt het AD.

Dat er niet wordt gesproken over een structureel probleem is volgens het college gebaseerd op het feit dat de Inspectie voor het Onderwijs eerder al positief oordeelde over de mbo-school. De aspecten 'ontwikkeling en begeleiding', 'didactisch handelen' en 'afname en beoordeling van examinering' van de betreffende opleiding op niveau 4 werden namelijk als ‘voldoende’ bestempeld. Het onderdeel ‘veiligheid’ kreeg zelfs het stempel ‘goed’.

De uitspraak van het college volgde na een aantal schriftelijke vragen die SP-raadslid Erik Flentge stelde. Verder zegt het college in de argumentatie dat ROC Top de leerlingen voldoende examentraining heeft aangeboden. Ook mochten de gezakte leerlingen hun eerste examen inzien. Bovendien is de school in deze fase individueel in gesprek geweest met de leerlingen en hun ouders. Aanvullende maatregelen op de school zijn daarom volgens het college van b en w overbodig.

De gezakte examenkandidaten bedrijfsadministratie deden na hun derde mislukte examen hun beklag bij de school. Volgens hen zou ROC Top niet voor een goede begeleiding hebben gezorgd. Sommige leerlingen overwogen zelfs om juridische stappen te nemen tegen het ROC.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids