Normal_toets_examen_denken_huiswerk

Op het ROC Top in Amsterdam is vrijwel een hele klas studenten maar liefst drie keer gezakt voor het examen. Het gaat om studenten van de mbo-opleiding bedrijfsadministratie. Zowel voor het reguliere examen, het herexamen als een tweede herexamen zakten de meeste studenten. De mbo’ers zelf denken dat dit komt door onvoldoende voorbereiding en begeleiding. Dat meldt Het Parool.

Het gebrek aan een goede voorbereiding werd ook opgemerkt door de examencommissie , die de leerlingen het herexamen in september nogmaals liet maken. Op één leerling na werd er echter ook nu geen positief resultaat behaald. De studenten stapten vervolgens boos naar AT5 om hun verhaal in de media te doen. Ook werd er nagedacht over het nemen van juridische stappen.

Afgelopen week nodigde raadslid Sofyan Mbarki de jongeren uit op het stadhuis. Aan het bestuur van de ROC uitte hij middels een brief zijn zorgen over de gang van zaken op de school. Volgens Mbarki komt deze examenuitslag het imago van het mbo niet ten goede. Hij vindt het dan ook ernstig dat een hele klas het examen niet haalt.

Volgens woordvoerder Wendy Oorthuis van ROC Top heeft de school  er alles aan gedaan om de studenten goed onderwijs te geven. Er is zelfs een extra examentraining ingelast. Na de negatieve resultaten van het examen hebben sommige studenten er volgens haar voor gekozen om zich bij de opleiding uit te schrijven. Oorthuis heeft echter geen verklaring waarom bijna iedereen is gezakt. Wel vermoedt ze dat deze studenten, die afkomstig waren van mbo niveau 3, wellicht hun studie op niveau 4 hebben onderschat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids