Logo_roctop_logo_v2_diap

ROC TOP ontvangt de laatste dagen veel steunbetuigingen in verband met de door ROC van Flevoland veroorzaakte discussie over het voortbestaan van de TOP-locatie in Almere. Zowel politici, studenten, ouders en andere betrokkenen laten weten dat een kwalitatief, kleinschalig mbo als ROC TOP een eigen plek verdient in Almere. Deze signalen sterken ROC TOP in haar plan om ook in de komende jaren op een professionele en verantwoorde wijze invulling te geven aan goed mbo-onderwijs voor Almeerse studenten. Dat meldt ROC TOP.

ROC van Flevoland bracht een bericht uit waarin zij stelden dat “er geen ruimte is voor ROC TOP in Almere”. Een conclusie die zij trekken op basis van een adviesrapport van de Commissie Macrodoelmatigheid MBO (CMMBO). ROC TOP is het fundamenteel oneens met deze conclusie. ROC TOP Almere heeft sinds 2008 bewezen dat zij een eigen plek verdient binnen de Almeerse gemeenschap. Er is veel waardering bij studenten voor de wijze waarop invulling wordt gegeven aan kleinschalig kwalitatief mbo-onderwijs. Studenten en medewerkers kiezen bewust voor een schoolomgeving waarin persoonlijke aandacht centraal staat.

Dit wordt ook erkend door de politiek. Zo gaf minister Bussemaker van Onderwijs in een recent Kamerdebat aan: “Ik hecht sterk aan relatief kleine instellingen als TOP. In één stad kunnen verschillende instellingen heel goed naast elkaar bestaan”. In datzelfde debat merkte Paul van Meenen (D66) op: “TOP is een voorbeeld van kleinschalig mbo dat het uitstekend doet voor wat betreft kwaliteit en financiën. Een kleinschalig ROC als TOP moeten we koesteren.” Michel Rog (CDA) gaf in het debat expliciet aan: “Ik wil dat kleine mbo’s als TOP moeten kunnen bestaan naast grotere als ROC van Flevoland.” Anne-Wil Lucas (VVD) meldt in een tweet dat zij een motie gaat indienen om de positie van kleine mbo’s te beschermen.

Daarnaast heeft de gemeente Almere in haar plan Lokaal Educatieve Agenda (LEA) als doel geformuleerd dat steeds meer studenten hun studie volgen aan een van de drie bestaande Almeerse mbo-instellingen. Ook bewoners van Almere reageren massaal spontaan op in de media verschenen berichten: “Waar is de keuzevrijheid van onderwijs? Mogen wij niet zelf kiezen voor de school waar goed onderwijs wordt gegeven?”. “ROC TOP levert kwalitatief goede studenten af. Het zou een schande zijn als zij zouden verdwijnen.”

ROC TOP Almere zet haar activiteiten voort in Almere. Daarbij zal ze in overleg met de andere partners in Almere (waaronder ROC van Flevoland) afstemmen hoe het opleidingsaanbod zo kan worden ingericht dat de mbo-student hiermee zo goed mogelijk kan worden bediend. 

© Nationale Onderwijsgids