Normal_mbo_eten

Het ROC van Flevoland en ROC TOP verzorgen in Almere op ‘loopafstand’ van elkaar dezelfde mbo-opleidingen. ROC van Flevoland is al jaren van mening dat dit geen doelmatige situatie is en vindt dat er geen ruimte is in Almere voor twee mbo’s die dezelfde opleidingen aanbieden. Dat meldt ROC van Flevoland.

Het ROC van Flevoland heeft advies gevraagd bij de door Minister Bussemaker en de staatssecretaris van Economisch Zaken Martijn van Dam in het leven geroepen Commissie Macrodoelmatigheid MBO. Deze onafhankelijke commissie doet uitspraken over doelmatigheid kwesties in het mbo.

In het adviesrapport staat klip en klaar dat de opleidingen van ROC TOP niet doelmatig zijn in Almere. De Commissie concludeert dat in Almere alleen ruimte is voor een roc met een breed aanbod in mbo-opleidingen, het ROC van Flevoland. ROC TOP moet per direct zijn huidige aantal studenten ‘bevriezen’. Het gaat om 330 studenten in diverse opleidingen. Ook moet mbo-instelling afzien van verdere uitbreiding van huisvesting en groei van het aantal studenten vanaf schooljaar 2016-2017. De Commissie heeft zich verdiept in de historische ontwikkelingen, de doelmatigheid van het opleidingsaanbod van ROC TOP, de kwaliteit van de aangeboden opleidingen bij beide instellingen en het arbeidsmarktperspectief van de aangeboden opleidingen. Eén van de conclusies is bijvoorbeeld dat de kwaliteit van het ROC van Flevoland en ROC TOP vergelijkbaar is.

Het ROC van Flevoland gaat constructief uitvoering geven aan dit advies om te komen tot een integratie van alle opleidingen van ROC TOP bij het ROC van Flevoland - MBO College Almere. Uitgangspunt van het ROC van Flevoland is dat de bestaande studenten van ROC TOP geen nadelige gevolgen voor hun opleidingen mogen ondervinden. Het ROC van Flevoland zet zich in voor de mbo-student in Almere met een kwalitatief hoogwaardig opleidingsaanbod met een goed arbeidsmarktperspectief.

© Nationale Onderwijsgids