Kinderopvang laat ongevaccineerde kinderen gewoon toe na mazelenuitbraak

De veertien jonge kinderen uit Eindhoven en omgeving die besmet zijn met de mazelen zijn niet gevaccineerd. Bij de kinderopvangcentra in de buurt worden er nog geen extra maatregelen genomen. In Nederland is er geen vaccinatieplicht, daarom kunnen en willen de kinderdagverblijven geen ongevaccineerde kinderen weigeren. Dat meldt Omroep Brabant. 

De grootste kinderopvang in de regio Eindhoven is Korein. De medewerkers daar mogen zich alsnog laten vaccineren tegen de mazelen als ze dat willen. Er wordt wel aan de ouders gevraagd of de kinderen een vaccinatie hebben gehad, maar dit wordt niet geregistreerd.

Veilig naar school of naar de kinderopvang 

Kinderen in de regio Eindhoven kunnen gewoon veilig naar school of naar de kinderopvang, dat liet de GGD Brabant Zuidoost vrijdag weten aan Omroep Brabant. Als de kinderen gevaccineerd zijn, zijn ze sowieso beschermd tegen de mazelenuitbraak, aldus GGD-arts Anke Bens.

Het is niet nodig om school of kinderopvang te missen als ze niet gevaccineerd zijn, gaat Bens verder. Wel geeft ze het advies om kinderen die ongevaccineerd zijn en koorts of huiduitslag krijgen thuis te laten. Dat geldt ook voor volwassenen. “En neem contact op met de huisarts.”

Geen vaccinatieplicht 

Omdat er in Nederland geen vaccinatieplicht is is het onduidelijk of een kinderopvangorganisatie ongevaccineerde kinderen mag weigeren. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) is daar heel duidelijk in. Zij deed donderdag in Nieuwsuur een oproep aan alle kinderdagverblijven om ongevaccineerde kinderen te weigeren aan de deur.

Sommige kinderdagverblijven weigeren ongevaccineerde kinderen al wel. Bij een opvang met meerdere locaties in Noord-Holland zijn kinderen ouder dan veertien maanden welkom, mits ze gevaccineerd zijn tegen de mazelen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk