'Kinderopvang zou ongevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren'

“Het is niet de vraag óf het gebeurt, maar wanneer het gebeurt.” Voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), Gjalt Jellesma, gaf dit donderdagmiddag aan bij Nieuwsuur over de daling van de vaccinatiegraad bij kinderen. Een aantal uren later werd bekend dat Eindhoven kampt met een mazelenuitbraak. BOinK doet dan ook een oproep aan kinderdagverblijven. Kinderen die geen inenting hebben gehad moeten geweigerd worden. Dat meldt de NOS.

Jellesma maakt zich zorgen om kinderen in de opvang die niet gevaccineerd kunnen worden vanwege hun leeftijd of vanwege medische redenen. Als er op een kinderdagverblijf te veel ongevaccineerde kinderen zitten, dan is er geen garantie dat alle kinderen veilig zijn. Voor de kinderopvang wordt deze eis wel gesteld.

Succes van het Rijksvaccinatieprogramma 

Het percentage kinderen dat de basisvaccinaties krijg tegen infectieziekten is sinds 2015 gedaald. Gedragspsycholoog Bastiaan Rutjens, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, komt de dalende trend juist door het succes van het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoogopgeleide ouders 

Vroeger lieten mensen hun kinderen niet vaccineren vanwege hun geloof, maar de laatste jaren is daar een nieuwe groep ouders bijgekomen. Het zijn vaak hoogopgeleide mensen die in de stad wonen. Zij hebben een soort van overtuiging, aldus Rutjens. “Zij denken: wat natuurlijk is, is goed en wat door mensen is gefabriceerd, is dat niet.”

BOinK-voorzitter Jellesma vindt het verschrikkelijk dat het zover is gekomen. Er wordt vaak naar de kinderopvang gekeken voor een mogelijke oplossing. Jellesma doet een beroep op het gezonde verstand van mensen. Al denkt hij toch dat ongevaccineerde kinderen weigeren in de lijn der verwachting ligt als de vaccinatiegraad niet stijgt.

Weigeren van ongevaccineerde kinderen 

Er zijn al een aantal kinderopvangverblijven in Nederland die ongevaccineerde kinderen weigeren. Algemeen directeur van kinderopvang Berend Botje, Gaby Alberts, laat kinderen ouder dan veertien maanden niet toe als ze geen vaccinatie tegen de mazelen hebben gehad.

De locaties waar kleine, kwetsbare kinderen komen, willen wij zo veilig mogelijk houden. Baby’s jonger dan veertien maanden zijn heel kwetsbaar en krijgen gemakkelijk de mazelen. Daarom weigeren we dus kinderen die geen inenting hebben gehad, aldus Alberts.

Of een kinderopvang nu wel of niet ongevaccineerde kinderen mag weigeren aan de poort is erg onduidelijk. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft al laten weten dat ze niet de wet gaat aanpassen. Kinderen die niet ingeënt zijn mogen vooralsnog gewoon worden toegelaten op een kinderdagverblijf.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk