'Extra verhoging kinderopvangtoeslag maakt opvang lang niet altijd goedkoper'

In 2024 gaan de kosten voor de kinderopvang weer omhoog. Tegelijkertijd verhoogt de overheid de kinderopvangtoeslag. Desondanks betekent dit niet meteen dat alle ouders goedkoper uit zijn. Dit melden BOiNK en NU.nl. 

De belangenvereniging voor ouders met kinderen in de kinderopvang vindt dat er te makkelijk wordt gezegd dat de kinderopvang goedkoper wordt door de hogere kinderopvangtoeslag. Dit hangt namelijk van de situatie én het inkomen van de ouders af. In 2024 is de maximum uurprijs geen 9,1 euro, maar 10,25 euro.

Eigen bijdrage

Volgens BOinK wordt de kinderopvang lang niet altijd goedkoper door de extra verhoging van de kinderopvangtoeslag. Ouders hebben enkel te maken met een beperkte stijging van de kosten. Het zit ongeveer zo: iemands inkomen bepaalt hoeveel hij of zij zelf moet bijdragen voor de kinderopvang. Wie te maken heeft met een hogere uurprijs, moet ook al snel meer betalen. Alles dat boven het maximum tarief van de overheid uitkomst, is sowieso voor rekening van de ouder. Is het uurtarief in 2024 dus nog verder boven het maximum, dan kun je er als ouder van uitgaan dat je meer moet bijdragen.

Inhaalslag

Kinderopvangorganisaties maken een financiële inhaalslag, stelt BOinK. Lang hebben ze geprobeerd om rond het maximum uurtarief te blijven, maar ook hun kosten zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Of een prijsstijging redelijk is, is lastig te bepalen. Ouders die hier twijfels over hebben, kunnen hiervoor terecht bij de oudercommissie.

Netto op vooruit

Overigens concludeerde Nettobijdrage.nl onlangs dat bijna alle ouders er volgend jaar netto op vooruitgaan omdat de kinderopvangtoeslag harder stijgt dan de bruto tarieven van de opvang. De gemiddelde uurprijs stijgt met 8,39 procent, terwijl de toeslag stijgt met 12,39 procent.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky