Week 4: geen vaccinatievoorrang, tips voor thuisonderwijs en scholen weer open

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Steeds meer partijen roepen om gratis kinderopvang

Een groeiend aantal politieke partijen en maatschappelijke organisaties pleiten voor de afschaffing van de kinderopvangtoeslag en het gratis aanbieden van kinderopvang. Nu de verkiezingen dichterbij komen wordt dit punt steeds belangrijker op de politiek agenda, vooral na de toeslagenaffaire. Vooral partijen die zich aan de linkse kant van het spectrum bevinden zijn voor gratis kinderopvang.

Dinsdag: Slob wil leraren geen voorrang geven bij vaccinatie

Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft tijdens een Kamerdebat gezegd dat hij leraren geen voorrang wil geven bij de coronavaccinatie. Volgens hem is vroegtijdige vaccinatie in de eerste plaats bedoeld om te zorgen dat kwetsbare mensen niet ernstig ziek worden of dood gaan. “Als mensen in het onderwijs ook voorrang willen, vraag ik: Goed, welke kwetsbare groepen moeten we dan van de vaccinatie-lijst af halen? Dan blijft het stil”, zo sprak Slob tijdens het debat.

Woensdag: 6 tips om tieners gemotiveerd te houden tijdens thuisonderwijs

Thuisonderwijs is voor iedereen lastig; zo ook voor tieners. Het valt niet mee om de hele dag thuis te moeten zitten en afstandsonderwijs te moeten volgen, en het is daarom ook niet meer dan logisch dat zij af en toe een dip in motivatie ervaren. Deze week gaven wij zes tips over hoe je tieners gemotiveerd kunt houden. Tip 1: zorg voor structuur in de schooldag. Lees de rest van de tips hier.

Donderdag: Kindertelefoon: meer gesprekken over suïcide en huiselijk geweld

In vergelijking met de eerste lockdown is het aantal kinderen dat naar de Kindertelefoon belt over onderwerpen zoals eenzaamheid, depressie en zelfdoding met 21 procent gestegen. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in huiselijk geweld situaties zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten. Ik ben dan ook blij dat deze kinderen ons weten te vinden. Maar ik vind deze stijging, zeker in combinatie met de daling over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid, zorgwekkend”, aldus Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon.

Vrijdag: Kabinet lijkt basisscholen en kinderopvang vanaf 10 februari te willen openen

Aan het einde van de werkweek kwam het nieuws naar buiten dat het demissionair kabinet de kinderopvang en de basisscholen waarschijnlijk op 10 februari weer wil openen. Over details wordt nog gesproken en er moet nog overlegd worden over adequate maatregelen op scholen, maar volgens minister Hoekstra (Financiën) moet er wel “iets heel geks” gebeuren willen de scholen niet opengaan.

Door: Nationale Onderwijsgids