Steeds meer partijen roepen om gratis kinderopvang

Steeds meer politieke partijen en maatschappelijke organisaties pleiten voor het afschaffen van de kinderopvangtoeslag en het gratis aanbieden van kinderopvang, vooral aan de linkse kant van het spectrum. Met de verkiezingen in zicht wordt dit een steeds belangrijker punt op de politieke agenda. Dit meldt RTL Nieuws.

Bijna iedereen is het er wel over eens dat het huidige toeslagenstelsel van de Belastingdienst toe is aan vervanging. Ook de demissionair premier zei bij het aankondigen van het aftreden van zijn kabinet door de toeslagenaffaire: “Er moet een heel nieuw toeslagensysteem komen, te beginnen met de kinderopvangtoeslag.” Veel partijen pleiten daarom nu voor gratis kinderopvang.

Gratis kinderopvang

D66, SP, en GroenLink willen dat de kinderopvang net als de basisschool en middelbare school een gratis voorziening wordt, en pleiten voor vier gratis opvangdagen per week. Ook de PvdA wil de kinderopvang gratis maken, maar spreekt niet van een specifiek aantal dagen. De redenering van deze partijen is dat het toegankelijker maken van de kinderopvang ervoor zorgt dat ouders meer kunnen werken. Dat leidt tot een hogere arbeidsparticipatie en meer welvaart. Ook zou het ervoor moeten zorgen dat kwetsbare kinderen minder snel een achterstand opbouwen.

De VVD schrijft in het conceptverkiezingsprogramma dat een “extra kinderopvangtoeslag voor middeninkomens” genoeg is, en wil vooralsnog door met het toeslagenstelsel. Het CDA en de ChristenUnie willen dat de toeslagen afgeschaft worden en dat de kinderopvanglocaties rechtstreeks door de overheid betaald worden. Een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van de ouders zou daar een aanvulling op kunnen zijn.

Ook vakbond FNV liet vorige week weten voor gratis kinderopvang te zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids