Normal_rechter_rechtbank_justitia

De directeur van een speelhal in Grootebroek is door de rechtbank aansprakelijk gesteld voor de dood van de 4-jarige Maurycy. Het jongetje overleed in 2016 na een val van een speeltoestel in de hal. Hij was daar met een groep van de bso. De begeleider van het kinderdagverblijf en een medewerker van de speelhal zijn door de rechter vrijgesproken van schuld aan de dood van de kleuter. Dit meldt Nu.nl.

Maurycy viel op 31 december 2015 van een opblaasbare toestel vanaf vier meter hoogte met zijn hoofd op de grond en overleed 9 dagen later. De speelhal bleek de veiligheid van het speeltoestel niet op orde te hebben: het had geen verplichte veiligheidskeuring ondergaan, stond verkeerd opgesteld en er was geen valdempende ondergrond. Daarnaast bleek later uit aanvullend onderzoek dat de kleuter te jong was om op het toestel te mogen spelen.
 
De directeur en medewerker van de speelhal en de begeleider van de bso moesten begin deze maand voor de rechter verschijnen. De rechtbank heeft de speelhal nu een geldboete van 20.000,- euro opgelegd. De directeur krijgt een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De rechter verwijt hem dat hij niet voldaan heeft aan zijn zorgplicht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids