Normal_zon

Het RIVM geeft op haar websites tips om de warmte-overlast voor jonge kinderen te beperken. Veel water drinken en activiteiten aanpassen zijn voor de hand liggende maatregelen. Maar kinderdagverblijven kiezen ook voor andere opties, zoals het verzamelen van extra beschermende kleding. Dit melden het RIVM en KinderopvangTotaal.

Deze tips geeft het RIVM om de hitte een beetje te kunnen doorstaan:
  • Bied de kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken vóórdat de kinderen dorst krijgen. Houd daarom in de gaten of de kinderen voldoende drinken.
  • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.
  • Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer de kinderen vooraf in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Zoek verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
  • Bij sportdagen is het verstandig om het programma in te korten en meer pauzes te nemen. Zorg hierbij voor voldoende drinkwater. Vervang intensieve spellen door waterspelletjes in de schaduw.
  • Om de allerkleinsten genoeg te laten drinken kun je bijvoorbeeld extra water aan de melkproducten toevoegen. Eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat).
  • Laat kinderen enkel in een rompertje (met luier) onder een lakentje slapen.
 
KinderopvangTotaal geeft wat andere voorbeelden van maatregelen die kinderdagverblijven nemen om de hitte tegen te gaan. Zo verzamelt het ene kinderdagverblijf voor alle groepen beschermende kleding zoals hoeden, petjes en witte shirts, en zorgt een andere opvangorganisatie voor meer hygiëne in de keuken en sanitaire voorzieningen. Ook heeft een kinderdagverblijf de maatregel genomen om de kinderen tussen 13.00 en 15.00 uur sowieso binnen te houden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids