Utrechtse studenten voor onbepaalde tijd geschorst vanwege 'bangalijst'

Leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) zijn per direct voor onbepaalde tijd geschorst. Dit vanwege een zogenoemde ‘bangalijst’ waar vrouwen worden beoordeeld op hun uiterlijk en bedprestaties. De studentenvereniging vindt het een walgelijke actie. Dat meldt RTL Nieuws.

Op sociale media gaat de ‘bangalijst’ met de naam ‘Grietenpesentatie jaartje 23’ rond onder studenten. Zo’n 30 vrouwelijke studenten van studentenvereniging UVSV staan met foto’s, waarvan sommigen in bikini, in de PowerPointpresentatie. Ook worden ze beoordeeld op hun uiterlijk. Er staat bijvoorbeeld ‘wel lekker geil’, ‘erg dik’ of ‘wel vrij dom, maar boeie’.

Verantwoordelijken zijn geschorst 

De USC schrijft op haar website dat de verantwoordelijken zijn geschorst. De echte straf volgt later. De Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de gemeente weten inmiddels ook alles van de studentenvereniging zelf. De studenten die geschorst zijn mogen in ieder geval niet mee op de jaarlijkse skireis.

De vereniging geeft aan dat ze de laatste jaren veel hebben geïnvesteerd in cultuurverandering. Daarbij wordt er veel aandacht besteedt aan seksuele veiligheid. USC wenst alle slachtoffers veel sterkte en zegt relevante informatie te delen zodra ze deze in handen hebben. Ze staan open voor gesprekken met leden van UVSV en USC.

Onderzoek door het OM

Naar het Utrechts Studenten Corps is inmiddels een onderzoek ingesteld door het OM. USC is overigens niet de eerste studentenvereniging die in opspraak raakt vanwege wangedrag. De Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X. kreeg geen financiele steun meer van de gemeente na wangedrag tijdens de ontgroening in Roemenië in 2022. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk