Rente op studieleningen nu flink omhoog, maar dat geldt niet voor iedere student

Met ingang van dit nieuwe jaar is ook de rente op de studieleningen gestegen. Dit jaar is het rentepercentage 2,56 procent. Dat is ruim vijf keer hoger dan vorig jaar, toen was de rente nog 0,46 procent. Dat meldt NU.nl. 

Studenten die al zijn afgestudeerd hebben geluk. Zij gaan niet het verhoogde percentage betalen. Voor hen is het rentepercentage waarschijnlijk vijf jaar geleden al vastgezet.

Rentevaste periode 

De mensen die in 2018 en 2023 zijn gestopt met hun studie moeten wel dit nieuwe percentage gaan betalen. Voor hen start er dit jaar namelijk een nieuwe rentevaste periode. Studenten die in 2017 zijn afgestudeerd betalen de komende vier jaar nog wel 0,46 procent rente.

Voor studenten die nu nog bezig zijn met hun studie gaat het nieuwe rentepercentage ook in. Voor hen wordt namelijk het rentepercentage ieder jaar opnieuw berekend en vastgezet.

Studieschuld binnen vijftien jaar aflossen 

Oud-studenten die voor studiejaar 2015-2016 zijn afgestudeerd moeten hun schuld binnen vijftien jaar aflossen. De rente voor deze groep stijg van 1,78 procent naar 2,95 procent. Dit geldt onder andere voor de groep die is afgestudeerd in 2008 en 2013.

Rente 'pechgeneratie' verlagen 

De Tweede Kamer stemde afgelopen oktober in om de rente van de zogenoemde ‘pechgeneratie’ te verlagen. Dit zijn de studenten die tijdens het leenstelsel bij geleend hebben. Of het nieuwe kabinet deze plannen ook meeneemt is nog niet duidelijk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk