Normal_tablet__boeken__onderwijs__klas__bureau__school

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Feest op 62 scholen vanwege predicaat excellente school, onderwijsorganisaties maken zich zorgen over 'verouderd' onderwijs, en de VVD vindt dat scholen die ouders van hoogbegaafde kinderen om een eigen bijdrage hebben gevraagd, die moeten terugstorten.

Maandag: Feest op 62 scholen vanwege predicaat Excellente School

Maandag hebben 62 scholen en schoolsoorten voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs het predicaat Excellente School 2019 gekregen. Zij mogen dit predicaat in principe drie jaar voeren (2020, 2021 & 2022). De predicaten zijn toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen.
 

Dinsdag: LSVb wil snel einde aan prestatiedruk en keuzestress

In het onderwijs is nog steeds grote kansongelijkheid en daar moet een goede oplossing voor komen. Ook moet snel een einde komen aan de prestatiedruk en de keuzestress die scholieren en studenten ondervinden.
 

Woensdag: Onderwijsorganisaties maken zich zorgen over ‘verouderd’ onderwijs 

De structuur van ons onderwijs is vijftig jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van de nieuwe tijd. Er is 'groot onderhoud' nodig. Er moet onderwijs komen waarin we eerder beginnen, waarin we ook langer blijven leren, waarin onnodige barrières verdwijnen en waarin alle talenten van leerlingen en studenten de kans krijgen. Dat stellen diverse organisaties uit het onderwijsveld in een discussiestuk dat dinsdag in Den Haag is gepresenteerd.
 

Donderdag: ‘School moet eigen bijdrage van ouders hoogbegaafde leerlingen terugstorten’

Scholen die ouders van hoogbegaafde kinderen om een eigen bijdrage hebben gevraagd, moeten die terugstorten, vindt de VVD. Hoogbegaafde leerlingen die extra aandacht nodig hebben, hebben daar recht op. Net als kinderen die het leren juist moeilijker afgaat.
 

Vrijdag: Ruim drieduizend scholen dicht tijdens onderwijsstaking

Steeds meer scholen geven aan dat ze volgende week donderdag en vrijdag de deuren sluiten. Leraren, schoolleiders en andere werknemers in het onderwijs gaan die dagen staken. De teller op de actiewebsite van de Algemene Onderwijsbond (AOb) stond vrijdagmiddag op 3363 scholen die naar verwachting dicht blijven.
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids