eigen bijdrage van ouders hoogbegaafde leerlingen

Scholen die ouders van hoogbegaafde kinderen om een eigen bijdrage hebben gevraagd, moeten die terugstorten, vindt de VVD. Hoogbegaafde leerlingen die extra aandacht nodig hebben, hebben daar recht op. Net als kinderen die het leren juist moeilijker afgaat.

De eigen bijdrage die sommige scholen nog altijd vragen, is de Tweede Kamer al langer een doorn in het oog. Onderwijsminister Arie Slob beloofde VVD-Kamerlid Rudmer Heerema dat de inspectie aan die praktijk een eind zou maken als hij zou melden welke scholen zich daaraan bezondigen. Maar ouders van hoogbegaafde leerlingen kregen ook deze maand nog een rekening, constateert Heerema.
 

Harder ingrijpen

Heerema's geduld is op. Hij wil dat de Kamer de minister opdraagt om harder in te grijpen. Slob moet scholen te verstaan geven dat ze direct moeten stoppen met het vragen van een eigen bijdrage. Op overtreding moet een straf komen te staan. De minister moet samen met scholen, ouders en de samenwerkingsverbanden die een plaats zoeken voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben, passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen regelen.
 

Samenwerkingsverbanden

En ouders die een eigen bijdrage hebben moeten overmaken, moeten die terugkrijgen, vindt Heerema. Dat kunnen de samenwerkingsverbanden, die onnodig veel geld opzij hebben gezet, mooi betalen.
 
De Kamer riep Slob al eerder op korte metten te maken met verplichte eigen bijdragen van ouders met een hoogbegaafd kind. Heerema vertrouwt erop dat hij ook nu steun krijgt.
 
Door: ANP