Normal_universiteit_maastricht_2

Ook Maastricht krijgt volgend jaar problemen met het aantal studentenwoningen. Vanaf augustus 2018 dreigt er een tekort van 500 studentenkamers, zo zeggen Universiteit Maastricht (UM) en Vereniging Verhuurders Woonruimte Maastricht. Dit meldt de Limburger.

De Maastrichtse kamermarkt was al jaren in balans, in tegenstelling tot bekende studentensteden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen. Maar sinds de start van het huidige universitaire jaar doemen ook in Maastricht de problemen op. Er komen meer buitenlandse studenten studeren. Daarnaast worden meer huizen met studentenkamers verkocht worden als gezinswoningen. Expats, statushouders en zwerfjongeren verhogen de druk op de kamermarkt ook. Het gevolg laat zich raden: kamerschaarste, oplopende prijzen, een slechtere concurrentiepositie voor de UM en dreigende onbetaalbaarheid voor een deel van de studenten om zich in Maastricht te vestigen voor hun studie. 
 
In de politiek komt ook steeds meer het besef dat aanpak van de studentenhuisvesting noodzakelijk is. De Tweede Kamer stemde vorige week in met een motie die oproept tot een nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Met het plan kan begonnen worden met het terugdringen van het kamertekort in Nederland. Hogescholen en universiteiten zullen gaan samenwerken met lokale partijen zoals de gemeente en woningcorporaties. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids