Week 34: mondkapjes op school, afstandsregels en te smalle fietspaden

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: veel te doen over mondkapjes en afstandsregels op middelbare scholen, fietspaden die te smal zijn en daardoor onveilig voor scholieren en Nederlandse universiteiten die zelden hun resultaten van medicijnonderzoek openbaar maken.

Maandag: kind tot 4 jaar mag niet naar opvang na terugkomst uit rood of oranje land

Voor kinderen tot 4 jaar geldt dat zij tijdens hun quarantaineperiode niet naar de kinderdagopvang of gastouderopvang mogen. Dit is een voorzorgsmaatregel, vanwege het frequente en intensieve contact (verzorging, voeding, knuffelen) dat kinderen in deze leeftijdscategorie hebben met de pedagogisch medewerkers en gastouders.
 

Dinsdag: OMT-lid en kinderarts wil 1 meter afstand verplichten voor scholieren

Scholieren op de middelbare school zouden verplicht een meter afstand van elkaar moeten houden om te voorkomen dat ze het coronavirus verspreiden. Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
 

Woensdag: fietspaden die veel worden gebruikt door scholieren zijn vaak te smal

Fietspaden die veel worden gebruikt door middelbare scholieren zijn vaak te smal. Dat stelt Bouwend Nederland (BNL) op basis van onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco. Van de 6200 kilometer aan "drukke" fietspaden in Nederland, is 81 procent niet berekend op de hoeveelheid fietsers die ervan gebruikmaakt. Dat kan voor onveilige situaties zorgen, zegt de brancheorganisatie.
 

Donderdag: Nederlandse universiteiten publiceren zelden resultaten medicijnonderzoek

Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen maken maar zelden de resultaten bekend van klinische studies waarbij geneesmiddelen getest worden op mensen. Dit blijkt onderzoek van Health Action International (HAI). Nederland loopt daarin ver achter op andere landen die HAI onderzocht. 
 

Vrijdag: ook scholen in het zuiden verplichten mondkapjes

In het zuiden van het land begint het nieuwe schooljaar volgende week, en ook daar besluiten schoolbesturen dat leerlingen en leraren op school mondkapjes moeten dragen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids