Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

Deze week gingen er 63 op de 1000.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. Met dat aantal komt het begin van een nieuwe griepepidemie dichterbij. Dit meldt Nivel.

Er is sprake van een griepepidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn, gedurende minimaal twee week. Dit is de eerste week dat het aantal griepgevallen boven deze grens komt. Als dit volgende week ook zo is, dan is er sprake van een officiële griepgolf.
 
Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Lang niet iedereen met griep gaat naar de huisarts, maar de gehanteerde methode geeft wel een beeld en maakt vergelijkingen met andere jaren mogelijk.
 
Afgelopen winter duurde de griepgolf maar liefst twintig weken. Pas op 1 mei maakt het Nivel bekend dat de griepepidemie voorbij was: het aantal nieuwe griepgevallen was twee weken achter elkaar laag genoeg om de griepgolf officieel ten einde te verklaren. Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken. 
 
In het onderwijs zorgde de griepgolf de afgelopen winter voor nogal wat problemen. Docenten zaten ziek thuis en er waren niet genoeg invallers om het tekort aan leraren op te vangen. Veel scholen zagen zich genoodzaakt leerlingen over andere klassen te verdelen of zelfs klassen naar huis te sturen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids