Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

Een docent van het Grotiuscollege in Heerlen hoeft de boze uitspraken die hij op sociale media deed over de koepelstichting waartoe zijn school behoort, Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), niet te rectificeren. De LVO had daartoe een kort geding aangespannen tegen de docent. De rechter oordeelt echter dat de eis van de scholenkoepel inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting. Dit meldt de Limburger.

De man zat met een burn-out thuis toen hij zijn boze uitspraken op social media zette. Nadat de man na een afspraak met de bedrijfsarts per ongeluk beter werd gemeld, knapte er iets bij hem. Hij noemde de LVO een "rattenorganisatie" en schold bestuursvoorzitter André Postema uit voor "narcist" en "onprofessionale koekenbakker".

De docent heeft voorafgaand aan het kort geding al zijn uitspraken van social media verwijderd maar dat was voor de LVO niet genoeg. Omdat de stichting echter om een algemeen publicatieverbod vroeg en niet om een verbod voor specifieke uitlatingen, gaf de rechter geen gehoor aan het verzoek van de school. De algemeenheid van de eis is volgens de rechter een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van de man. Wat volgens de rechter overigens niet wil zeggen dat alle uitspraken door de beugel konden.

Volgende week staan de LVO en de docent opnieuw voor de rechter omdat de scholenstichting de man wil ontslaan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids