Normal_prik_injectie_vaccinatie_naald_inenten

CNV Onderwijs is geen voorstander van het door viroloog Osterhaus geopperde idee van een griepprik voor leraren. Uit cijfers van de nieuwe website lerarentekortisnu.nl blijkt dat er door de huidige griepgolf dagelijks honderden kinderen thuiszitten omdat hun docent ziek is. Dit zou de noodzaak van een preventief middel als de griepprik aantonen, aldus de griepdeskundige. Volgens CNV Onderwijs moet de griepprik voor iedereen een persoonlijke keuze blijven. De onderwijsbond is dan ook tegen het voorstel. Dit meldt CNV Onderwijs.

Het idee van een griepprik voor een beroepsgroep zingt al langere tijd rond in de zorgsector en is door het pleidooi van prof. dr. Ab Osterhaus in de Telegraaf nu overgewaaid naar het onderwijs. In beide gevallen blijft CNV Onderwijs bij het standpunt dat een griepprik de lichamelijke integriteit van de werknemer aangaat, "daar heeft een werkgever dus niets over te zeggen". "Vooral de opmerking dat preventief inenten veel goedkoper is dan vervangers inhuren, stuit mij tegen de borst", reageert voorzitter Loek Schueler van CNV Onderwijs op de website.

Bovendien is de griepgolf niet de oorzaak van het probleem maar een omstandigheid die het échte probleem juist des te meer duidelijk maakt: het tekort aan leraren. Door het tekort zijn er geen reserves om ziekte op te vangen, zeker niet tijdens een griepepidemie. Om de problemen op te lossen is een structurele aanpak en langdurige investering van de overheid nodig en geen lapmiddel als de griepprik, vindt Schueler.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids