Maagdenhuis in Amsterdam, foto: Marcelmulder68 (eigen werk) [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Hoogleraar Onderwijskunde Geert ten Dam wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Zij volgt Louise Gunning op die vorig jaar haar ontslag indiende naar de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis door studenten. Karen Maex is benoemd tot rector magnificus van de universiteit en lid van het college van bestuur. Ten Dam en Maex treden aan per 1 juni. Dit meldt Parool.

Ten Dam en Maex zijn benoemd na unanieme voordracht door de benoemingsadviescommissies. Dit is een nieuwe procedure als gevolg van de roep om meer transparantie en democratie tijdens de studentenprotesten van vorig jaar. In de benoemingscommissies zaten twee studenten en twee docenten van de universiteit en hogeschool. Daarnaast werd overleg gepleegd met de centrale studentenraad, de centrale ondernemingsraad, de medezeggenschapsraad, de decanen en de raden van toezicht.

Naast haar hoogleraarschap was Ten Dam tot 2014 voorzitter van de Onderwijsraad. Ook was zij lange tijd rector van de Universitaire Lerarenopleiding van de UvA en voorzitter van de afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleidingen. Karen Maex werd in 2014 decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de UvA en van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit. Daarnaast is zij hoogleraar Nanomaterialen en nano-elektronica aan beide universiteiten. Daarvoor was zij vice-rector aan de universiteit van Leuven.

Volgens de raden van toezicht kunnen zowel Ten Dam als Maex rekenen op een breed draagvlak binnen de organisaties. Recentelijk leek de benoeming van beiden echter nog onzeker na een brandbrief van ondernemingsraad, studentenraad en zes decanen van de universiteit. De coalitie waarschuwde dat de onderwijsorganisatie te groot is en te veel problemen heeft, de nieuwe bestuurders zullen hierdoor “door hun hoeven zakken”. De groep wil daarom breken met de hogeschool. De decanen van de HvA zijn daarop tegen, zij stelden in een brief aan de raad van toezicht juist dat het beter gaat met de hbo-instelling.

© Nationale Onderwijsgids