Logo_uva_amsterdam_universiteit

Er zijn opnieuw Kamervragen gestuurd over het functioneren van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit verkeert al langer in een bestuurscrisis waarbij de meningen over het te volgen beleid en de samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam sterk verdeeld zijn. De SP wil opheldering. Dit meldt de Telegraaf. 

Volgens de SP moet minister Bussemaker (Onderwijs) ingrijpen en opheldering geven over de bestuurscrisis bij de UvA. Uit eerdere antwoorden op Kamervragen van de SP lijkt het zo te zijn dat de minister niet voldoende op de hoogte is van wat er speelt. De Raad van Toezicht wil twee nieuwe bestuursleden benoemen in het bestuur. Een UvA-coalitie van de gezamenlijke decanen, de centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad is van mening dat de UvA en de HvA elk weer een eigen college van bestuur (CvB) moeten krijgen. Hierover hebben zij een brandbrief gestuurd aan de Raad van Toezicht. 
 
Daarom vraagt Kamerlid Jasper van Dijk de minister opnieuw naar haar mening over de gang van zaken rond het medezeggenschap in de benoemingsprocedures van nieuwe bestuursleden van de UvA. Ook wil hij weten of Bussemaker achter het idee van vertrekkend bestuurslid Amman staat om het bestuur van de UvA en de HvA in tweeën te splitsen. Daarnaast vraagt hij naar de mening van de minister over lid van de Raad van Toezicht van de UvA Rinse de Jong. Hij combineert zijn bestuurstaken bij de UvA met bestuurstaken bij Stichting Aandelenbeheer BAM Groep, de uitvoerder van de bouw van de nieuwe campussen van de UvA. 
 
© Nationale Onderwijsgids