Normal_normal_examen_opgaven__compfight_

De leiding van de school zal docenten ondersteunen die in de periode van de examencorrectie in het voortgezet onderwijs tegen problemen aanlopen bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Dit heeft de VO-raad toegezegd in gesprekken tussen vakbonden, ministerie van Onderwijs en de raad. Er was dit jaar veel te doen om de correcties van de examens. Zo zouden eigen docenten (de eerste corrector) bedoeld of onbedoeld niet altijd objectief nakijken en de tweede corrector zou maar middelmatig controleren. Dat meldt CNV Onderwijs.

De tweede correctie van de examens dient ook integraal en kwalitatief uitgevoerd te worden. Docenten zouden echter bijvoorbeeld door tijdgebrek dit niet altijd kunnen doen. Wanneer docenten dit ervaren, moeten zij dit bespreekbaar maken bij hun leidinggevende, zodat die kan helpen bij het vinden van een oplossing.

Door de partijen zijn ook nog een aantal andere acties afgesproken, hebben zij in een gezamenlijke verklaring laten weten. Dit zijn onder meer het uitwisselen van goede voorbeelden door scholen om de kwaliteit van de examencorrectie te verbeteren en de werkdruk in de examenperiode te verlagen. Cito zal onderzoeken of deze acties tot een goede en volledige examencorrectie leidt. Als dit het geval is, is de omkering van de eerste en tweede correctie definitief van de baan.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wilde de eerste en tweede correctie omkeren, zodat de examens door de eerste en de tweede corrector zorgvuldiger en integraal worden nagekeken. In het voorjaar maakte Dekker bekend dit plan een jaar uit te stellen, om recht te doen aan de zorgen en bezwaren die hierover geuit waren. De gepubliceerde verklaring is hier te bekijken.

© Nationale Onderwijsgids