Week 26: Speeltoestellen, geen telefoons op school en vierdaagse lesweek

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Vader probeert speeltoestellen te regelen voor een leeg schoolplein

Kinderen die op het Heliomare De Ruimte in Heerhugowaard zitten hebben geen leuk schoolplein, want daar is geen geld voor. Na de verhuizing van de school van Bergen naar Heerhugowaard was er niet meer genoeg geld over voor speeltoestellen. Op dit moment is het schoolplein nog een kale vlakte. Vader van een van de leerlingen vond dat het zo niet langer kon. Hij startte een inzamelingsactie om een speeltuin te kunnen realiseren

Dinsdag: Ouders willen telefoons weren uit het klaslokaal

Ouders van middelbare scholieren vinden dat mobiele telefoons in de klas verboden moeten worden. Docenten op middelbare scholen willen een stap verder gaan, bijna twee derde van de docenten wil namelijk een verbod op de hele school. Dat blijkt uit een onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder haar leden.

Woensdag: Minister Dijkgraaf is niet bang voor een Chinese invloed op voortgezet onderwijs

Middelbare scholen die het vak Chinese taal en cultuur in het vakkenpakket hebben zitten en daarvoor geld krijgen van het Confucius Instituut, mogen zelf bepalen hoe zij dat geld kunnen gebruiken voor dat vak. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is niet bang dat de Chinese overheid als geldschieter invloed gaat uitoefenen op het de Nederlandse middelbare scholen. Hij geeft dat antwoord naar aanleiding van Kamervragen van de VVD. 

Donderdag: Studenten HAN doen voor de tiende keer mee aan de Energy Solar Challenge

In de montagehal in Doetinchem ligt de HAN Solarboat. De groep studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, vertrekt komende zondag naar Monaco. Zij doen dan voor de tiende keer mee aan de Energy Solar Challenge. 

Vrijdag: Vierdaagse lesweek geen structurele oplossing voor lerarentekort

In Almere wordt het lerarentekort hard gevoeld. Er is een tekort van 235fte. Daarom hebben de groepen 7 en 8 van basisschool De Dukdalf een vierdaagse schoolweek. De Onderwijsraad ziet dit als een structurele oplossing, maar volgens de school is dat niet het geval.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk