Ouders willen telefoons weren uit het klaslokaal

Ouders van middelbare scholieren vinden dat mobiele telefoons in de klas verboden moeten worden. Docenten op middelbare scholen willen een stap verder gaan, bijna twee derde van de docenten wil namelijk een verbod op de hele school. Dat blijkt uit een onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder haar leden. Dat meldt RTL Nieuws

Ouders van de leerlingen zijn niet zo enthousiast over een algeheel telefoonverbod. Ouders geven daarbij de reden aan dat ze hun kinderen wel buiten de lessen om willen bereiken als dat nodig is en dat de kinderen hun ouders moeten kunnen bellen als er iets aan de hand is.

Schoolinformatie staat in apps 

Ook is het zo dat de scholen zelf hun leerlingen volledig afhankelijk maken van hun telefoon. Roosters, roosterwijzigingen, huiswerk, toetsuitslagen, berichten van docenten en berichten over uitstapjes. Dit staat allemaal in apps, zoals Magister. Ouders willen graag dat dat anders gaat. Twee derde van de ouders vindt dat scholen zo georganiseerd moeten zijn dat een mobiele telefoon niet nodig is voor deze informatie.

Verstandig omgaan met een telefoon 

Ouders die geen telefoonverbod willen vinden wel dat jongeren moeten leren om verstandig om te gaan met hun telefoon. Als je later aan het werk bent of naar je stage gaat moet je je ook bezighouden met je werk en niet met je telefoon.

Mentale gezondheid 

Een grote meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat mobiele telefoons een slechte invloed hebben op de leerprestaties, de sfeer in de klas en de sociale vaardigheden van leerlingen. Ook denken de ouders dat telefoons in de klas een negatief effect hebben op de mentale gezondheid van hun kinderen.

Verbod moet ook gelden voor leraren 

Het is nog even afwachten wat het ministerie van Onderwijs besluit hierover. Ouders en docenten geven in ieder geval aan dat er iets moet gebeuren aan die mobiele telefoons in de klas. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt wel dat, als er een landelijk verbod komt op mobiele telefoons in de klas, dat leraren dan het goede voorbeeld moeten geven. Ook voor hen geldt dan dit verbod.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk