Week 25: Romeins heiligdom gevonden, Huggy Wuggy en langste hinkelbaan

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Compleet Romeins heiligdom relatief ongeschonden ontdekt in Gelderland

In Herwen-Hemeling (gemeente Zevenaar) hebben archeologen een opzienbarende vondst gedaan. Een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom vlakbij UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes. Op deze plek hebben meerdere tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen. Dit is voor Nederland, maar ook internationaal, zeer uitzonderlijk. Vanaf 24 juni zijn verschillende topstukken uit de vindplaats te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

 

Dinsdag: Basisscholen waarschuwen voor flauwval-challenge en Huggy Wuggy

Een leerling van de Albert Schweitzerschool in Emmeloord is buiten bewustzijn geraakt door een ‘flauwval-challenge’. De leerling hoefde niet naar het ziekenhuis. Verschillende basisscholen waarschuwen nu voor deze gevaarlijke challenge.

 

Woensdag: 'Overprikkeling kan leiden tot koorts, maar zorgt het vaakst voor onbegrip'

Donderdag 23 juni is de Dag van de Overprikkeling. Veel van de ruim 4 miljoen mensen die een hersenaandoening hebben, hebben last van overprikkeling. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Of het kan de klachten die je al hebt door een hersenaandoening erger maken. Op deze speciale dag wordt stilgestaan bij overprikkeling bij een hersenaandoening en de impact hiervan op het dagelijkse leven. En dat is hard nodig, want er heerst vaak nog veel onbegrip

 

Donderdag: Huggy Wuggy: de nieuwe griezelige trend onder basisschoolkinderen

Huggy Wuggy en Kissy Missy, het klinkt heel leuk, maar zo leuk zijn de karakters niet. Ze zijn populair geworden door de horrorgame ‘Poppy Playtime’. Basisschoolkinderen vinden de knuffels ontzettend leuk en spelen maar al te graag het spel ‘doodknuffelen’ na.

 

Vrijdag: Langste hinkelbaan ter wereld ligt bij basisschool in Lunteren

Basisschool Nederwoud uit Lunteren heeft sinds donderdag een officieel wereldrecord. De leerlingen van de school hebben namelijk de langste hinkelbaan van stoepkrijt getekend.

Door: Nationale Onderwijsgids