Weer maatregelen voor het zwemonderwijs? NSWZ luidt de noodklok

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) doet een oproep aan het OMT en het kabinet om met hun adviezen en besluiten rekening te houden met de kinderen. Afgelopen jaren is meerdere malen gebleken dat de besluiten vergaande invloed hadden op het zwemonderwijs. Zelfs al was het niet de bedoeling, toch waren de maatregelen desastreus. Dit meldt NSWZ.

De coronacijfers stijgen en de ziekenhuizen lopen richting de 100 opnames per dag, dat in het corona handboek staat voor ernstig. Dit is het signaal dat er vanuit het kabinet maatregelen genomen moeten worden om de stijging tegen te gaan. Deze maatregelen zijn net als de beurs een weergave van pieken en dalen. Begrip heeft de NSWZ zeker voor de verscherping van maatregelen aangezien het van belang is dat de ziekenhuizen hun capaciteit behouden. Toch is vanuit de MKB kant van de Zwembranche ook reden voor grote zorgen. Kleine maatregelen kunnen grote gevolgen hebben voor het zwemonderwijs en daarmee de zwemveiligheid. 

Noodklok

De afgelopen drie lockdowns is duidelijk naar voren gekomen dat de enige gesprekspartner van VWS de gemeentelijke vastgoed sector was. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG) heeft hier merendeel van de gesprekken gevoerd en teruggekoppeld aan de branche. Hiermee is alleen rekening gehouden met de gemeentelijke baden met eventueel hun commerciële exploitanten. De MKB kant had alleen maar te luisteren en te slikken. Ditmaal luidt de NSWZ vooraf de noodklok. Als er maatregelen worden voorgesteld met betrekking tot de zwembaden, zwemlessen, sportlessen en eventueel banenzwemmen, leg dit dan ook voor aan de MKB kant. De gevestigde orde heeft keer op keer bewezen dat hun belangen elders liggen en zij niet voor een dialoog open staan.

Maatregelen in zwembad

De voorzitter van de NSWZ, Shiva de Winter, zelf eigenaar van een commercieel zwembad (Zwembad ’T Gooische Bad) en een zwemschool (Zwemschool De Winter Sport) in Hilversum, heeft zelf al maatregelen aangekondigd in zijn eigen bad om corona verspreiding tegen te gaan. Vanaf morgen word het dagelijks testen door middel van sneltesten voor het personeel weer ingevoerd. Gevaccineerd of niet, veiligheid van het personeel, de gasten en de kinderen staat voorop. Onder andere wordt voorop lopend op de landelijke maatregelen de mondkapjesplicht voor ouders in het gehele pand weer ingevoerd. “Dit zijn absoluut geen zaken waar wij ons mee bezig horen te houden maar de belangen zijn te groot om geen stappen te ondernemen. Wij zijn er liever vroeg bij dan straks de paniek acties te moeten toepassen”, aldus De Winter.

Kinderen betrekken bij adviezen

De NSWZ bereidt een brief naar VWS voor plus enkele Kamerleden met de noodoproep om het MKB met zo’n 150.000 zwemles kinderen te betrekken bij adviezen en eventuele beslissingen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de branche te voorkomen. 

Door: Nationale Onderwijsgids