NSWZ teleurgesteld over gebrek aan versoepelingen voor zwemonderwijs

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) is naar eigen zeggen diep teleurgesteld over het besluit van het kabinet dat zwemlessen nog steeds niet door kunnen gaan. Zwembaden worden als sportlocatie aangemerkt en kunnen daarom de deuren nog niet weer openen. Hiermee wordt volgens de NSWZ voorbijgegaan aan de essentiële educatieve functie van zwemlessen. Dit meldt de NSWZ.

Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag werd bekend gemaakt dat jongeren tot 27 jaar weer mogen sporten, maar enkel in de buitenlucht. Er wordt hierbij geen uitzondering gemaakt voor zwemlessen, hoewel minister Van Ark in een brief aan de NSWZ laat weten dat zij de problematiek in het zwemonderwijs ziet. De minister geeft aan dat zwemonderwijs een basisbehoefte en een noodzaak is, en daarmee essentieel. De stichting is dan ook verbaasd en teleurgesteld dat er nog altijd geen versoepelingen zijn voor het zwemonderwijs, en kijkt ook met verbazing naar het heropenen van buitenbaden voor volwassenen.

Zwemveiligheid

De NSWZ benadrukt wederom dat de zwemveiligheid in Nederland ontzettend belangrijk is. De stichting snakt er naar om de deuren van zwembaden weer te kunnen open en denkt ook dat dit veilig kan: “In eerdere protocollen hebben we als branche laten zien dat we voldoende wetenschappelijke onderbouwing hebben dat we veilig kunnen openen. Onderzoek heeft aangetoond dat chloor in water en de vochtige lucht in een zwembad zorgen dat het virus inactief is.”

De NSWZ bereid momenteel op verschillende manieren landelijke acties voor.

Door: Nationale Onderwijsgids