Animatiefilm Knor draait sinds vandaag exact één jaar in de bioscoop

De Nederlandse familiefilm Knor draait vrijdag exact één jaar in de Nederlandse bioscopen. De animatiefilm over een charmant biggetje beleefde op 30 juni 2022 de eerste voorpremières. Het gebeurt, doordat films relatief snel na de première al op streamingdiensten worden uitgebracht, nog maar zeer zelden dat een film het 52 weken volhoudt in de bioscoop.

Knor trok het afgelopen jaar in de bioscopen ruim 114.000 bezoekers. Er zijn nog drie bioscopen waar de animatiefilm draait: Focus in Arnhem, Eye in Amsterdam en Lantaren-Venster in Rotterdam. Distributeur Gusto Entertainment is heel trots op de mijlpaal voor de film. Het bedrijf stuurde eerder deze week een mail naar alle bioscoopbazen van Nederland.

"Heel erg bedankt voor jullie inzet over het afgelopen jaar", schrijven de twee eigenaars van het bedrijf. Zij prijzen vooral de drie genoemde theaters en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht: "Hier draaide Knor een jaar lang zo goed als onafgebroken. Waar zie je dat nog in deze tijden?"

Diverse prijzen gewonnen in binnen- en buitenland 

De Nederlandse animatiefilm, over een meisje dat van haar opa een varkentje cadeau krijgt, won diverse prijzen in binnen- en buitenland. Zo was Knor de eerste animatie die het Gouden Kalf voor beste speelfilm won en werd Knor ingezonden voor de Oscars. De titel werd aan 28 landen verkocht, waaronder de VS en China, waar Knor in de bioscoop te zien zal zijn.

Stop-motion-animatie 

De film is een stop-motion-animatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen, terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. De belangrijkste stemmen zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Hiba Ghafry.

Door: ANP