Normal_bouwmachine

De extra kosten voor de nieuwbouw van basisschool Tweemaster Kameleon in Oost-Souburg die verkeerd om én te dicht op straat stond, zijn inmiddels opgelopen tot 215.000 euro. Meer dan de helft van deze kosten zijn naar extern advies en projectbegeleiding gegaan. Wie deze kosten gaat betalen, is nog niet duidelijk. De gemeente en aannemer hopen op een redelijke verdeling. Ook is er nog geen nieuwe Omgevingsvergunning afgegeven, wat de voortgang van de bouw tegenhoudt. Dit meldt BN De Stem. 

Het is aan de gemeente om de Omgevingsvergunning te toetsen en af te geven én om op eventuele bezwaren te reageren. Dat moet volgens het college van burgemeester en wethouders geen probleem zijn, omdat er een onafhankelijke bezwarencommissie is waar omwonenden terecht kunnen met hun bezwaren.

180 graden gedraaid

In mei 2022, slechts een paar weken na de start van de bouw, kwam de school erachter dat het schoolgebouw verkeerd om was geplaatst. De fundering en het skelet waren al af, en zelfs het dak lag erop. Deze waren echter 180 graden gedraaid ten opzichte van de tekeningen. Ofwel, de voorkant zat aan de achterkant en de achterkant zat aan de voorkant. Na herstel van die fout, bleek het schoolgebouw ook nog eens te dicht op de straat gebouwd.

Wie betaalt de extra kosten?

Raadsleden wilden deze week weten waarom de geldkwestie nog niet is opgelost. Volgens de lokale SP is de aannemer verantwoordelijk voor de bouw en zouden door hem gemaakte fouten zelf betaald moeten worden. “Of zijn er fouten gemaakt bij het contract en is er geen boetegeding opgenomen?”, vraagt Amy Holdorp van de SP zich af.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky