Voor de verplichte twee uur gym moeten schoolpleinen op de schop

Basisscholen zijn vanaf volgend schooljaar verplicht minimaal twee uur gymles te geven. Om hieraan te kunnen voldoen, zullen veel schoolpleinen zo snel mogelijk op de schop moeten. Het grote tekort aan ruimte in bestaande sporthallen – één op de drie gemeenten voorziet problemen – zorgt ervoor dat leerlingen massaal buiten zullen moeten gymmen. Wat IVN Natuureducatie betreft is dit juist geen belemmering, maar een mooie kans om de vele stenen schoolpleinen onderwijsproef te maken. Dat meldt IVN Natuureducatie. 

Dankzij het probleem van te weinig gymzalen, kijken we nu eindelijk eens naar de buitenruimte van scholen. Terwijl er in de schoolgebouwen de afgelopen jaren heel veel is veranderd, zien de schoolpleinen er al honderd jaar hetzelfde uit: veelal een visieloze stenen woestijn met hooguit een klimrek voor de vorm.

Buitenles 

Momenteel wordt er vrijwel alleen maar binnen lesgegeven. Slechts één procent van de onderwijstijd vindt buiten plaats. En dat terwijl leerkrachten zelf aangeven het liefst 25 procent van de tijd buiten les te geven. Dat is ook zo gek nog niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat buitenles beter is voor de gezondheid van kinderen, voor hun motorische ontwikkeling en voor de leerprestaties.

Schoolplein 

Als het schoolplein vaker gebruikt gaat worden om gym te geven, dan zal het plein ook kwalitatief op orde moeten zijn. Nu heeft een kind op een gemiddeld schoolplein minder ruimte dan een vrije uitloopkip en ziet het plein er nog te vaak uit als een stenen woestijn. En niemand zit te wachten op verzwikte enkels en kapotte knieën. Belangrijk dus om goed naar die buitenruimte te kijken en deze uitdagend en groen te maken. Een klimboom biedt ook zoveel meer mogelijkheden dan een klimrek.

In een actieve vorm rekenen 

Als we dan toch naar buiten gaan, beperk het bewegen niet tot twee uur gym in de week. Ook rekenen kun je prima doen in een actieve vorm op het schoolplein. Dat leren iets is wat je doet op een stoel achter een tafel en met een boek voor je neus is echt een achterhaald concept.

Door: Nationale Onderwijsgids