Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Leerlingen en ouders van basisschool Tamarinde in Zaandam hebben gisteren een lawaaiprotestmars gelopen tegen de vierdaagse schoolweek. Vanwege het lerarentekort hebben ze sinds enkele maanden op vrijdag vrij. Maar de ouders willen een volwaardige vijfdaagse schoolweek. Dit meldt NOS.

Zo’n vijftig leerlingen liepen met hun ouders van hun school naar het gemeentehuis. Het protest werd kracht bijgezet door het gebruik van koebellen en trommels. Ook droegen de demonstranten spandoeken en borden met diverse leuzen. In het gemeentehuis kreeg wethouder van Onderwijs Ram tientallen handhavingsverzoeken van de betogers. Hiermee willen ze de school verplichten maatregelen te nemen om de problemen op te lossen.
 
Volgens wethouder Ram zijn minister Slob en de Onderwijsinspectie verantwoordelijk voor het landelijke probleem van het lerarentekort. De school had vorige week al aangegeven dat met de onderwijsinspectie is afgesproken dat de vierdaagse schoolweek tot de voorjaarsvakantie wordt gehanteerd. De inspectie wordt geïnformeerd als de problemen niet eerder kunnen worden opgelost. 
 
Officieel mag een school wettelijk gezien per schooljaar maximaal zeven weken van vier dagen inroosteren. Maar bij overmacht zijn uitzonderingen mogelijk.
 
Door: Nationale Onderwijsgids