Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

De vierdaagse schoolweek wordt op steeds meer scholen ingevoerd als tijdelijke oplossing voor het lerarentekort. Zo moesten basisscholen in de Zaanstreek na de herfstvakantie al een kortere schoolweek inplannen en gaan nu ook scholen van Limburg tot Groningen tijdelijk over op vier lesdagen. Maar nu dient het volgende probleem zich aan: ouders zijn het zat. Dit meldt NOS.

Op CBS Tamarinde in Zaandam hebben de leerlingen sinds enkele maanden een vierdaagse schoolweek vanwege het lerarentekort. Op de vijfde dag zijn de kinderen thuis en krijgen ze opdrachten mee van school. Maar ouders zijn er inmiddels wel klaar mee. Ze willen dat de school maatregelen neem om de problemen op te lossen en hebben daarom een handhavingsverzoek gedaan bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. 
 
De school heeft begrip voor het protest van de ouders, maar zegt ook niet anders te kunnen. Met de onderwijsinspectie is afgesproken dat de vierdaagse schoolweek tot de voorjaarsvakantie wordt gehanteerd. De inspectie wordt geïnformeerd als de problemen niet eerder kunnen worden opgelost. Officieel mag een school wettelijk gezien per schooljaar maximaal zeven weken van vier dagen inroosteren. Maar bij overmacht zijn uitzonderingen mogelijk.
 
De Algemene Onderwijsbond heeft al eerder aangegeven begrip te hebben voor de maatregelen. "Het is heel vervelend voor de leerlingen en de ouders, maar er is domweg een enorm lerarentekort. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden, en dat doe je met een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk''.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids