Normal_10048

DEN HAAG (Novum) - Het percentage leerlingen dat slaagt voor het eindexamen in het voortgezet onderwijs is het afgelopen schooljaar opnieuw gedaald. In het schooljaar 2005-'06 haalde ruim 93 procent het eindexamen. Sindsdien is dat gedaald naar 90,5 procent vorig jaar. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Volgens het ministerie zijn er verschillende oorzaken voor de daling. Zo gaan veel vmbo'ers verder op de havo, maar hebben ze grote moeite om daar het eindexamen te halen. Verder hebben scholen het schoolgedeelte van het eindexamen moeilijker gemaakt sinds de Inspectie van het Onderwijs daar strenger op let.

Het slagingspercentage zal nog verder omlaaggaan, verwacht het ministerie. Dit jaar worden de eisen aangescherpt. Leerlingen moeten voor het centraal examen een 5,5 of hoger halen. Ze kunnen onvoldoendes niet meer compenseren met hoge cijfers voor het schoolexamen.

Volgens scholierenorganisatie LAKS is het dalende slagingspercentage een gevolg van de slechte kwaliteit van het onderwijs, die weer wordt veroorzaakt door het tekort aan bevoegde leraren. Het LAKS voorspelt dat het aantal schoolverlaters zonder diploma de komende jaren zal toenemen.