Normal_b311580e-5c45-4750-bcee-9275b4128b59

Meer dan duizend jongeren reizen op 14 maart af naar Rotterdam om de literaire prijs De Inktaap uit te reiken. Dit jaar strijden vier boeken om deze jongerenpublieksprijs; Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans (AKO Literatuurprijs 2014), Vervoering van Shantie Singh (Caribische nominatie), Orgelman van Mark Schaevers (Gouden Boekenuil 2015) en Ik kom terug van Adriaan van Dis (Libris Literatuur Prijs 2015). Dat meldt De Inktaap.

Ruim dertienhonderd scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba deden dit jaar mee met De Inktaap. Zij vormden jury’s op school en kozen, na vele leesuren en debat, hun winnaar. Van alle deelnemende jury’s in binnen- en buitenland worden de resultaten opgeteld. De auteur van het boek met de meeste punten krijgt op de Slotdag De Inktaap 2016 uitgereikt.

Tijdens de Slotdag staan zowel de genomineerde auteurs als de scholieren in de schijnwerpers. De vier genomineerde auteurs zijn uiteraard aanwezig. Zij lezen voor uit eigen werk en worden geïnterviewd door de scholieren. Daarnaast verdedigen de leerlingen de keuze op hun favoriete roman in een spannend debat en kunnen ze actief deelnemen aan een schrijfworkshop onder leiding van schrijfsters Lize Spit en Hanneke Hendrix. Het programma is verrijkt met muziek van Gery Mendes en de Rotterdamse rapper Winne. De presentatie is in handen van Oscar Kocken en Derek Otte.

De Inktaap is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied die jongeren confronteert met de winnaars van drie grote literaire prijzen, de Gouden Boekenuil, de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en met een Caribische nominatie.

© Nationale Onderwijsgids