VO-raad

Vanaf komend schooljaar (2016-2017) mogen scholen een versneld vwo-traject gaan aanbieden. Ook mogen scholen vanaf dan het zesjarig traject verrijken met extra vakken of stages. Onderwijsinstellingen die dit willen, kunnen hiertoe tot 1 november een aanvraag indienen bij DUO. Dit meldt de VO-raad. 

Tot en met het huidige schooljaar kunnen leerlingen alleen individueel een versneld programma volgen en niet klassikaal. Volgens de VO-raad brengt dit niet alleen veel administratieve inspanning mee voor scholen, maar kan het ook stimulerender werken voor leerlingen om in een klas met gelijkgestemden te zitten. 
Naast het versnelde traject wordt nu ook een klassikaal verrijkt traject toegestaan. Het vwo duurt dan wel zes jaar, waarbij de vakken worden aangevuld met masterclasses, stages en extra vakken. 
 
Scholen die de aangepaste vwo-trajecten willen gaan aanbieden, moeten uiterlijk 1 november hun aanvraag hiervoor indienen bij DUO. Ook moet een plan van aanpak, een advies van de MR en een handtekening van het bevoegd gezag worden toegevoegd aan de aanvraag. Het aanvragen kan jaarlijks tussen 1 oktober en 1 november, tot en met het jaar 2020. 
 
© Nationale Onderwijsgids