Normal_stoelen_tafels_leeg_lokaal_klas

In verschillende provincies verdwijnen brede scholengemeenschappen. Dit komt door een sterke daling van het aantal leerlingen. In Limburg is dit traject al begonnen. In Maastricht worden alle middelbare scholieren de komende jaren op schooltype bij elkaar gezet. Zo komt er dus één school voor het vmbo, één voor de havo en één voor het vwo. Dat meldt NOS.

Voor de komende tien jaar wordt in Maastricht een krimp voorspeld van 25 procent. Scholen worden gefinancierd per leerling, waardoor kleine scholen dus ook minder geld krijgen van het ministerie. Door de onderwijssoorten te combineren denkt LVO, het bestuur van de meeste Limburgse middelbare scholen, dat er weer stevige scholen ontstaan die juist kunnen investeren in de kwaliteit van het onderwijs.

Maar niet alleen Limburg heeft last van de krimpproblemen in het voortgezet onderwijs. Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs telt Nederland over twaalf jaar 115.000 minder middelbare scholieren dan nu. Sommige gemeenten en besturen zouden zich nog onvoldoende bewust zijn van de ernst van de situatie, zegt Dekker. De komende anderhalf jaar zet de staatssecretaris zich in om die bestuurders wakker te schudden.

© Nationale Onderwijsgids