Normal_wiskunde_formule_schoolbord_leerling

Veel leerlingen van havo 4 of 5 vinden wiskunde lastig. De 21-jarige docente Hester Vogels uit Utrecht heeft daarom een website gemaakt met uitlegvideo's. De website is voor zowel leerlingen als ouders of gewoon iemand die wiskunde wil snappen. Dit meldt het AD.

Vogels is de website begonnen toen ze zich voorbereidde op haar eerste baan, als docent wiskunde op scholengemeenschap UniC. In die tijd was ze nog bezig met het halen van een bachelor op de universiteit. “In de zomervakantie heb ik video's gemaakt voor lessen in 4 havo die ik zou gaan geven. Die heb ik op YouTube gezet en deze werden heel goed bekeken”, vertelt Vogels. Alle uitleg is inmiddels verzameld op de website wiskunjeleren.nl.

Wel benadrukt Vogels dat de filmpjes op zichzelf niet genoeg zijn om het vak wiskunde te halen. Leerlingen hebben interactie met de docent nodig om goed te begrijpen waar ze mee bezig zijn. “Het is voor zwakkere leerlingen handig om alles nog eens terug te kijken. Of voor leerlingen van een klas hoger die nog eens willen weten hoe dit of dat ook alweer zat. En voor ouders die willen helpen met huiswerk en er niet meer uit komen”, vertelt de docent wiskunde.

Volgens Vogels is er wel wat mis in het wiskundeonderwijs. “Op de havo is het helaas zo dat je niet hoeft te begrijpen wat je doet om een voldoende te halen. Als je de stappen uit je wiskundeboek gewoon nadoet, haal je een voldoende.” De docente ziet liever dat de leerlingen drie of vier dingen kiezen om zich in te verdiepen. Op die manier kunnen de leerlingen zien wat ze in het dagelijks leven aan wiskunde hebben. 

© Nationale Onderwijsgids