Normal_141211_ijso_top_6_mendoza

Van 2 t/m 11 december werd de 11e International Junior Science Olympiad (IJSO) gehouden in Mendoza, Argentinië. Het thema van de olympiade was 'Remember the loveliness inside you'. Nederland vaardigde zes leerlingen af, verdeeld over twee teams. Zij behaalden een zilveren en twee bronzen medailles. 

De IJSO is een individuele kenniswedstrijd in combinatie met een teampracticum voor jongeren van 14 en 15 jaar op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Aan de olympiade deden meer dan 220 leerlingen mee uit 40 landen.

Wietske Hekstra (15 jaar), oud-leerlinge van het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk en nu al eerstejaars student op de Universiteit Twente, won een zilveren medaille. Jelmer Hinssen (14 jaar) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Daniil Soloviev van het Stanislascollege in Delft behaalden brons. De olympiade werd gewonnen door Kushagra Juneja uit India.

De leerlingen deden onder meer onderzoek naar de vergisting van suiker. Verder gingen ze na welke invloed het delven van bepaalde grondstoffen heeft op een biotoop en hoe de bodem van die biotoop verbeterd kon worden met inheemse planten en geschikte meststoffen.

De deelnemers kregen ook een uitgebreid educatief, sportief en cultureel programma voorgeschoteld. Zo bezochten ze de olieraffinaderij YPF Energy Company, de olijfolieplantages Pasrai en Laur en de bekende wijnhuizen Los Tonelos en Vistandes. Ze gingen naar Potrerillos en maakten een bergtocht in de Andes. Verder werd er ruim gebruik gemaakt van de gelegenheid om internationale contacten te leggen met leeftijdsgenoten en nieuwe vrienden te maken.

Inmiddels zijn via de scholen alle 14- en 15-jarige havo- en vwo-leerlingen uitgenodigd voor de volgende IJSO. Deelname kan ‘science’ op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen en deze groep jongeren stimuleren om voor bèta en techniek te gaan in de periode dat zij hun profielkeuze maken en vakkenpakket kiezen. De voorrondes van de IJSO vinden van 30 maart t/m 7 april 2015 op de scholen plaats. De nationale eindronde wordt op 19 juni 2015 gehouden op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In december 2015 treedt Zuid-Korea (Daegu) op als gastland voor de 12e IJSO. In 2016 neemt Kazachstan het stokje over.

© Nationale Onderwijsgids