Geëvacueerde studenten van uitgebrand studentenhuis nu bezig met schoonmaken

Studenten van het studentenhuis waar afgelopen woensdagavond brand woedde, zijn druk aan het opruimen en schoonmaken. De studentenkamers van zestien bewoners zijn voorlopig niet bewoonbaar. Dat meldt VOX.

In gang 37 is het plafond helemaal zwart. De meubels in de keuken zijn ook bedenkt onder een laag roet en de afzuigkap en het fornuis zijn gedeeltelijk gesmolten. Studenten, familieleden en vrienden zijn druk bezig met het opruimen van persoonlijke spullen.

Gemengde gevoelens 

Studente Dionne weet nog niet hoe ze zich moet voelen. “Nu sta ik hier lachend, maar gisteren moest ik vooral janken.” Woensdagavond 3 januari brak er iets na 22.00 uur brand uit in de keuken van gang 37. Dat gebeurde tijdens het bakken van oliebollen. Studenten drukten zelf het brandalarm in en waarschuwden hun huisgenoten.

Niet in hun eigen bed slapen 

De studenten zelf hebben gelukkig niets, maar de komende drie weken kunnen zestien van hen niet in hun eigen bed slapen. Studentenhuisvester SSH& gaat de gang schoonmaken en de keuken renoveren, maar alle kamers moeten dan wel eerst leeg zijn. De studentenhuisverster heeft voor de deur van de flat dan ook twee grote containers neergezet. Eentje voor afval en de andere om tijdelijk meubels van bewoners in onder te brengen.

Vervangend onderkomen 

De studenten hebben wel een vervangend onderkomen gekregen in een SSH&-kamer. Sommige studenten op het complex aan de Professor Bromstraat, anderen elders in Nijmegen. Studenten die geen gebruik maken van de tijdelijke huisvesting van SSH& hoeven geen huur te betalen in de periode dat ze geen gebruik kunnen maken van hun eigen kamer.

De studenten zelf zijn nog niet echt bezig met het financiële gedeelte. Eerst nog maar alles even goed schoonmaken en opruimen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk