Normal_rug__universiteit_groningen__academiegebow

De Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stemt volgende week over de plannen voor het vestigen van een campus in het Chinese Yantai. Voordat de universiteit de aanvraag van de vestiging kan indienen bij het ministerie van Onderwijs moet de meerderheid goedkeuring geven. Het lijkt er echter op dat de Personeelsfractie en studentenfractie Lijst Calimero een meerderheid hebben en tegen de Chinese campus zullen stemmen. Dat melden Dagblad van het Noorden en Trouw.

De twee partijen (samen 14 leden) lieten hun voorkeur middels een gezamenlijke verklaring weten. Daan van Dijk van Calimero voegde daar bovendien aan toe dat een verandering van gedachten zeer onwaarschijnlijk is.

In 2015 werd er door de Universiteitsraad al een stemming gehouden over de campus van de RUG in China. Destijds was de meerderheid, onder enkele voorwaarden, voor en was er een blanco stem van een aantal leden dat de informatie over de campus onvoldoende vond. Van Dijk zegt dat de zorgen over het behoud van de kwaliteit van het onderwijs in Groningen nu de meeste aandacht heeft. De risico’s zijn volgens hem te groot om de plannen door te laten gaan. Daarnaast wordt gevreesd voor de academische vrijheid en er zijn bezwaren over de financiële risico’s.

Het College van Bestuur van de RUG is inmiddels op de hoogte van de verklaring van Lijst Calimero en de Personeelsfractie. Dinsdag 29 augustus wordt bekend of het Yantai-voorstel op donderdag de 31e in stemming wordt gebracht. Ook wordt dan duidelijk hoe het vervolgtraject zal verlopen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids