Russische studenten Erasmus Universiteit willen gedenkplek voor Navalny

De Russische studenten van de Erasmus Universiteit (EUR) waren erg aangeslagen door de dood van Aleksej Navalny. Om hem te herdenken willen de studenten uit Rusland een gedenkplek inrichten voor de man die stierf voor de waarden van de universiteit. Het probleem is dat de EUR dat niet ziet zitten. De universiteit geeft aan dat er wel een bijeenkomst georganiseerd kan worden om te herdenken, aldus ScienceGuide.

Een Russisch student van de EUR geeft aan dat hij verpletterd en verwoest is door de dood van Navalny. Deze student is niet de enige met dat gevoel. “Ik ben niet de enige; dat geldt ook voor veel andere Russen, het Russische maatschappelijk middenveld en Russische studenten van de Erasmus Universiteit. Er zijn minstens acht Russische studenten met wie ik contact heb kunnen opnemen na het nieuws over de dood van Navalny, maar er zijn er meer. Ik ken ze gewoon niet allemaal”, geeft de student aan. 

Studenten willen Navalny eren

De studenten willen daarom graag een gedenkteken voor Navalny oprichten op de campus van de EUR. Er wordt aangegeven dat er op dit moment geen woorden zijn om gevoelens uit te drukken bij deze gebeurtenis. Ondanks dat hebben de studenten wel het idee dat de EUR niet graag wil meewerken aan een gedenkplek.

De studenten zijn het eens met het feit dat de universiteit geen plek is voor politieke activiteiten, maar de universiteit staat wel voor vrijheid en respect. “Ten eerste benadrukte Aleksej het cruciale belang van al deze waarden. Ten tweede willen we geen enkele vorm van politieke actie tot stand brengen; eerder een herdenkingsactiviteit uit respect voor de bovengenoemde waarden en de ware verdediger ervan.”

Erasmus geen voorstander

Het bestuur van de EUR heeft inmiddels contact gehad met de Russische studenten. De universiteit geeft aan niet veel te voelen voor een gedenkplek. “We hebben aangegeven dat we zelf geen fysieke gedenkplekken op de campus gaan organiseren, maar dat de student, als die dat zou willen, prima een soort van bijeenkomst kan houden. Van een gedenkplek zijn wij geen voorstander, maar een gedenkbijeenkomst had wel gekund”, zo geeft een woordvoerder aan. De woordvoerder geeft aan dat er na deze mededeling geen contact meer is geweest met de Russische studenten.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema