Normal_ratten_proefdier

In 2015 hebben de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht 15.897 dierproeven uitgevoerd. Dat blijkt uit het jaarverslag dierproeven Utrecht. De organisaties doen vooral medisch-biologisch en diergeneeskundig onderzoek. Dat meldt DUIC.nl.

Dierproeven mogen volgens de wet alleen worden gedaan als het echt niet anders kan. De universiteit en UMC houden zich hier ook aan. Dierproeven zijn nodig voor bijvoorbeeld onderzoek naar de werking van de hersenen of naar ernstige ziekten, maar ook voor onderwijs. Zo worden aankomend dierenartsen geleerd hoe ze een dier moeten behandelen of worden chirurgen getraind in ingewikkelde operatietechnieken.

Denktank Aanvullende financiering alternatieven voor dierproeven wil een fonds oprichten dat gaat investeren in proeven waarbij in het geheel geen dieren meer nodig zijn. De ambitie is dat Nederland in 2025 wereldleider is in proefdiervrij onderzoek. Vorig jaar werd de Interspecies website, die onderzoekers helpt bij het verminderen en verfijnen van dierproeven, ondergebracht bij het 3Rs database Programma van het 3C-Centrum Utrecht Life Sciences van Universiteit Utrecht. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids