Normal_scheikunde_laboratorium__compfight_

Prof. Dr. Coenraad Hendriksen, Hoogleraar Alternatieven voor Dierproeven aan de Universiteit Utrecht, heeft de Lef in het Lab-prijs van de Dierenbescherming gekregen. Hij krijgt de prijs omdat hij zich gedurende zijn hele carrière zowel in het lab als op bestuurlijk niveau heeft ingezet voor het vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven. Dat meldt de Dierenbescherming.

Hendriksen ontwikkelde al in 1988 een proefdiervrije test om de effecten van het tetanus vaccin vast te stellen. Tot die tijd werd er getest op muizen, met een voor de dieren dodelijke afloop. Hetzelfde deed hij voor de test voor het difterie vaccin. Dankzij zijn inzet zijn deze tests zowel in Nederland als in Europa gevalideerd en geïmplementeerd. Het bleek slechts het begin van een carrière waarin Coenraad Hendriksen zich is blijven inzetten voor het reduceren van proefdiergebruik bij het testen van vaccins.

Dankzij, door Hendriksen geïntroduceerde nieuwe benaderingen van het testen van onder meer vaccins en de productie van antilichamen, is het gelukt om het gebruik van proefdieren hierbij wereldwijd sterk te verminderen. Ook stond Hendriksen aan de wieg van de Humane Endpoint website, deze site leert onderzoekers om onnodig lijden van proefdieren te voorkomen. De site wordt internationaal voor onderzoek en onderwijs gebruikt en is beschikbaar in zes talen.

Hendriksen geeft onderwijs op het gebied van de 3V's (Vervangen, Verminderen en Verfijnen) en is betrokken bij verschillende nationale en internationale organisaties, werkgroepen en adviesorganen op het gebied van dierproeven. Dankzij het verzorgen van internationale trainingen heeft hij zijn kennis over alternatieven binnen de kwaliteitscontrole van vaccins overgedragen aan collega's uit onder meer China, Indonesië, India, Vietnam, Brazilië en Cuba.

Al sinds 2007 reikt de Dierenbescherming jaarlijks de Lef in het Lab-prijs uit aan een onderzoeker die zich bovenmatig inzet voor alternatieven van dierproeven. Met deze prijs maakt de Dierenbescherming zich sterk om onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven. De prijs is dit jaar uitgereikt in samenwerking met het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

© Nationale Onderwijsgids